Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Гърция поставят приоритет върху задълбочаването на енергийната свързаност

свали снимката

Диверсификацията и задълбочаването на енергийната свързаност бяха във фокуса на разговорите между екипа на Министерството на енергетиката и делегация на гръцкото посолство. Срещата се проведе в четвъртък, 29.06.23 г., в присъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, зам-министър Ива Петрова и Карина Ангелиева, началник на кабинета на министъра, посланикът на Република Гърция у нас - Алексиос Либеропулос, първият секретар Димитриос Маос и първият съветник Георгиос Пулеас.

"Ние сме не просто съседни страни, а част от европейското семейство", заяви министър Радев в началото на срещата, а посланик Либеропулос допълни, че се надява скоро двете държави да са заедно и в семействата на ОИСР и Шенген.

Гръцкият посланик подчерта колко е важно, че страната най-сетне има редовно правителство, което да може да планира дългосрочни приоритети. Той допълни, че необходимостта е накарала двете страни да действат бързо и решително по отношение на газовата връзка, когато доставките за България бяха внезапно прекратени. Сега трябва да се действа така и по дългосрочни приоритети за енергийната сигурност на целия регион.

Министър Радев и посланик Либеропулос се съгласиха, че Гърция и България имат голям капацитет за сътрудничество в областта на диверсификацията на енергийните доставки, която да направи възможна доставката на сигурна и евтина енергия за потребителите. Те изразиха мнение, че не сме развили оптимално връзките между двете страни – не само в областта на енергетиката, но и в транспорта, логистиката и т.н., и демонстрираха воля това да се промени. 

Освен подготвените два меморандума между България и Гърция, беше засегната и темата за възможен меморандум за сътрудничество в областта на водорода, неговото производство и транспорт. Посланик Либеропулос изрази мнение, че в такова споразумение може да се включи и Румъния, която пък разполага с възможности за съхранение.

Министър Радев изтъкна, че стартираните проекти се развиват добре, включително увеличаването на мрежовия капацитет, и стъпка по стъпка сътрудничеството между двете страни върви в правилна посока.

отпечатай тази страница