Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Еврокомисарят Марош Шефчович благодари на България за работата по газовата връзка с Гърция

Еврокомисарят Марош Шефчович благодари на България за работата по газовата връзка с Гърция свали снимката

Заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция.

България получи признание за постигнатия напредък по стратегическия инфраструктурен проект и в заключителната декларация на участниците в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която се състоя днес в Баку, Азербайджан.

"Нашата страна е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор", заяви  в изказването си пред форума българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов.

Проектът IGB ще направи възможна доставката на договорените за България 1 млрд. куб. метра годишно азербайджански природен газ от Шах Дениз 2 от 2020 г.

Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане "Вертикален газов коридор" за доставки на природен газ от Юг към Север.

По-късно днес министър Павлов проведе двустранна среща с еврокомисаря Шефчович.

отпечатай тази страница