Заместник-министър Дамянов: На прага на зимата няма да оставим столичани без парно

свали снимката

В началото на зимния сезон няма да оставим столичани без парно и топла вода. Енергетиката години наред е поемала задълженията на столичната "Топлофикация", днес ситуацията не е по-различна. Това каза на брифинг днес заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. В срещата с журналистите участваха също и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Валентин Николов и на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов.

За да бъде гарантирана възможността на "Булгаргаз" да осигури необходимите количества природен газ за страната, ще бъде предложено Българският енергиен холдинг отново да изкупи задълженията на топлофикационното дружество към "Булгаргаз". Това обаче е "пожарно" решение, при което няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори в бъдеще.

Както вече е известно, газовият доставчик постави срок до днес, 25 октомври, столичната "Топлофикация" да изплати задълженията си за доставен природен газ. По данни на "Булгаргаз" ЕАД към 21.10.2021 г. задълженията на топлофикационното дружество са повече от 719 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов съобщи, че вариантът с цедиране на задължения на "Топлофикация София" е прилаган многократно досега – през 2009, два пъти през 2013 г., през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. Въпреки предлагания в момента изход с нова цесия, няма гаранция, че към края на годината няма да се натрупат нови задължения. Затова като дългосрочно решение се предлага да бъде разгледан вариантът за евентуално придобиване на собственост от страна на БЕХ в столичната "Топлофикация". Предстои работна група с представители на Министерството на енергетиката, Столична община, топлофикационното дружество, Булгаргаз и БЕХ да оцени евентуалните плюсове и минуси на такова решение.

 
отпечатай тази страница