Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Стратегическото партньорство между България и САЩ ще допринесе за гарантиране на енергийната сигурност в региона

свали снимката

През следващите месеци предстоят посещения на американски експерти у нас в областта на природния газ и ядрената енергетика

"Съединените американски щати са стратегически партньор за България в областта на енергетиката". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и заместник-директор по международната икономическа политика г-н Томас Строч. Договореност за продължаване на сътрудничеството между двете страни бе постигнато през ноември миналата година по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

"България работи активно за реализацията на приоритетите на правителството в енергийния сектор и по-специално за гарантиране на енергийната сигурност", заяви министър Петкова. По нейните думи сътрудничеството между България и САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната и за диверсификация на енергийните източници и маршрути. Страната ни оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ при Александруполис. Министър Петкова акцентира върху напредъка по изграждането на интерконектора с Гърция  като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа. Като неразделна част от Южния газов коридор, чрез междусистемната газова връзка страната и Европа ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион и възможност за внос на  втечнен природен газ от LNG терминалите, включително от САЩ, което ще гарантира диверсификация на източниците и маршрутите.

В края на миналата година енергийни експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ "Белене", където се запознаха с техническите параметри на проекта. В контекста на стратегическия диалог между двете страни през следващите месеци предстоят посещения на американски експерти у нас в областта на природния газ и ядрената енергетика. В областта на ядрената енергетика бе обсъден и процесът за лицензиране на американско ядрено гориво като гарант за постигане на диверсификация на доставките от страна на България.

отпечатай тази страница