Росен Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика

Росен Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика свали снимката

"Едновременното постигане на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов на форума „Партньорство за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество" (P-TECC), който е обособен в рамките на инициативата Три морета. Министър Христов продължи, че страната ни експлоатира успешно и безопасно ядрени мощности повече от 40 години. „Смятаме да развиваме ядрена енергетика и в бъдеще. Това е заложено във визията ни за развитието на електроенергийния сектор за следващите 30 години. Решението ни е базирано на обстойни анализи и прогнози на потреблението, отчитащи целите за декарбонизация и запазването на енергийната и националната сигурност на страната, както и осигуряването на максимално ниска цена на електроенергията", обясни министър Христов. По думите му сигурността на доставките на енергийни източници се базира на диверсификация. "Залагането на един доставчик винаги крие рискове – ако не геополитически, то технически", подчерта Христов. Той обяви и взетото вчера решение в Стокхолм за засилване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Припомняме, че българският министър подкрепи инициативата на Франция за по-активно европейско сътрудничество в сферата на ядрената енергетика. По този начин България стана част от единадесетте държави, които ще си взаимодействат в развитието на ядрената енергетика, включително и на иновативните технологии и научни изследвания в областта. "Със своя опит и експертиза в ядрената енергетика България е ценен и желан партньор. Показателно за това е, че присъединяването ни към тези държави е била една от темите на разговор между президентите Радев и Макрон", каза още Христов.

Заедно с България в инициативата участват Франция, Финладния, Хърватия, Чешката република, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

отпечатай тази страница