Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Регионалното енергийно сътрудничество беше във фокуса на срещата между екипа на Министерството на енергетиката и посланиците на САЩ в България и Гърция

свали снимката

Потенциалът за сътрудничество в енергийната сфера между страните от региона беше основна тема на срещата между екипа на Министерството на енергетиката с посланиците на САЩ в България и Гърция Н. Пр. Кенет Мертен и Н. Пр. Джордж Цунис.

Посланикът на САЩ в Гърция подчерта колко е важно Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна да развиват коридора помежду си, който да осигури сигурна и достъпна енергия за целия регион.

Министър Румен Радев запозна посланиците с експортния потенциал на България в областта на електроенергията и новите проекти, които ще увеличат трансграничната свързаност. Той допълни, че в същото време страната ни е ключов участник в транзита на природен газ заради добре развитата си инфраструктура, чийто капацитет ще продължи да се увеличава.

Беше обсъдена темата за увеличаване на ядрения капацитет, особено в контекста на подписаната в началото на месеца Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Министър Радев подчерта, че най-перспективен за региона е проектът за нови ядрени мощности в Козлодуй. Беше подчертано, че оптималната комбинация за енергийната сигурност и достъпна цена е тази между базови мощности, каквито са ядрените, възобновяеми енергийни източници, инвестиции в трансгранична свързаност и капацитет за съхранение.  

отпечатай тази страница