Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Радев към учениците в ПГЯЕ „Игор В. Курчатов“ в Козлодуй: „Перспективите пред вашето професионално развитие са отлични“

свали снимката

„Никоя разработка не е смислена без хората, които я изпълняват. Това е част от цялостното усещане дали дадена професия има перспектива. Убеден съм, че перспективите пред вашето професионално развитие са отлични и вие трябва да бъдете горди с това.“ Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред учениците от Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор В. Курчатов“ в гр. Козлодуй. Той бе на посещение там заедно с премиера акад. Николай Денков и министъра на образованието проф. Галин Цоков. 

Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор В. Курчатов“ подготвя специалисти за атомната енергетика. Училището е сред 28-те професионални гимназии в страната, които предстои да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение с безвъзмездно финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

„Предстои изграждането на два нови блока, това не са просто две постройки, а практически нова централа и в технологично отношение“, каза министър Радев пред учениците от гимназията. По неговите думи, проектът би бил успешен, ако разчита на единомишленици в тяхно лице. 

В инфраструктурно и геоложко отношение площадката за новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“ е изключително добре конструирана. Това е предпоставка за изпълнение на проекта в срок и постигане на възможно най-добра цена, изтъкна министър Радев. Той припомни ангажимента договарянето с изпълнителя да е при фиксиран срок и фиксирани цени, както и да се търси максимално участие на български компании като подизпълнители. Министър Радев допълни, че вече има проект и къде ще бъдат разположени блоковете на новата площадка. 

 

отпечатай тази страница