Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова пред изпълнителите на IGB: Строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври тази година

По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – "Коринт Пайпуър", на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – "Консорциум Тибей".

Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на "Коринт Пайпуър" увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите количества за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

отпечатай тази страница