Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

ЕСО представи проект за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили

свали снимката

Те ще се изграждат в близост до подстанциите на оператора

Електроенергийният системен оператор представи проект за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили в близост до подстанциите на дружеството. Проектът предвижда изграждането на близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства в следващите пет години.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО, коментира пред представители на общините и изпълнителната власт, че идеята е да се работи съвместно и с МРРБ, които пък имат проект за развитие на електромобилността в градския транспорт.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова коментира, че голямата полза от този проект е предлаганата от ЕСО интеграция, която ще спести време и разходи. Другият важен аспект е националното покритие.

Важен партньор в изграждането на такава национална инфраструктура от зарядни станции биха били и общините, чието съдействие би било ключово за осъществяването на проекта.

Стана ясно, че се планира и изграждането на 11 водородни зарядни станции на входящите гранични пунктове, както и в София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Предвижда се впоследствие техният брой да стане по-голям.

Важен партньор в изграждането на националната инфраструктура от зарядни станции са общините, чието съдействие е ключово за осъществяването на проекта.

отпечатай тази страница