Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Българските фирми са готови със становищата си по предложенията на "Газпром" към ЕК

Държавните компании "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром".
На 19 април 2017 г. във Варшава, Полша, се проведе  V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения.
Като използват резултатите от проведените дискусии, трите български енергийни компании ще предоставят утре, 21 април 2017 г.,  в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от "Газпром". Те ще включват оценки на ефекта от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от "Газпром", върху договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ.
Министерството на енергетиката припомня, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от "Газпром" предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ.
В случай, че предложенията на "Газпром" бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и "Газпром" по търговските условия.
На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.
Текстът на съобщението на ЕК е публикуван на български език на официалния сайт на ЕК на следния адрес:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-555_bg.htm

отпечатай тази страница