

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министър на енергетиката

ЗАПОВЕД №*E-PD-16-4/13.01.* 2021г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и ал. 4 от Закона за енергетиката, чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 3, т. 1, ал. 4, чл. 4, т. 2 и чл. 9, ал. 3 от Наредба № 10 от 2004 г. за реда за въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ (обн., ДВ, бр. 63 от 2004 г.), във връзка с мотивирано предложение от "ЧЕЗ Разпределение България " АД, с вх. № E-26-Ч-2/12.01.2021г., становище от "Електроенергиен системен оператор" EAD, вх. № E-26-Ч-2/13.01.2021 г., и като взех предвид:

- Публично известната информация за настъпили аварии в електроразпределителната мрежа и нарушаване на електроснабдяването в населени места и части от територията на области Видин, Ловеч, Монтана, Перник, София, София-област и Враца, с начало от 21:00 ч. на 09.01.2021 г., в резултат на тежки метеорологични условия силен снеговалеж, навяванията, паднали дървета и счупени стълбове, скъсани проводници и трудна проходимост по пътната мрежа;
- Обстоятелството, че вследствие на горното са останали без електрозахранване значителен брой потребители на електрическа енергия;
- Изключени изводи CH 20kV и изводи HH, захранващи консуматори в посочените административно-териториални единици;
- Необходимостта от ограничаване на снабдяването с електрическа енергия, за време по-дълго от 48 часа на териториите на посочените населени места

НАРЕЖДАМ:

- 1. Въвеждам ограничителен режим в населени места и части от територията на области Видин, Ловеч, Монтана, Перник, София, София-област и Враца, съгласно Приложение №1, считано от 21:00 ч. на 11.01.2021г. до възстановяване на нормалните параметри на електрозахранването в електроразпределителната мрежа на територията на населените места, посочени в Приложение № 1, но не по-късно от 24:00 ч. на 13.01.2021г. Ограничителният режим се осъществява чрез прекъсване на снабдяването с електрическа енергия.
- 2. Разпорежданията, дадени от оператора на електроразпределителната мрежа, във връзка с въведения ограничителен режим, са задължителни за всички ползватели на тази мрежа.
- 3. "ЧЕЗ Разпределение България" АД да ме уведоми незабавно при възстановяването на снабдяването или при необходимост от изменение на настоящата заповед.
- 4. Отдел "Връзки с обществеността и протокол" на МЕ и "ЧЕЗ Разпределение България" АД да предприемат незабавни мерки за обявяване чрез средствата за масово осведомяване на въведения ограничителен режим на снабдяването с електрическа енергия.
- 5. Директорът на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации" (СЕУКС) да подготви и да ми представи за подпис съобщение до Комисия за енергийно и водно регулиране и Европейската комисия за въведения с настоящата заповед ограничителен режим.

Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на директора на дирекция СЕУКС.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на посочените в нея лица, включително "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, за сведение и изпълнение.

§1,т.1 от ДР на 33ЛД

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА *Министър на енергетиката*

ПРИЛОЖЕНИЕ №1

Списък с аварийни съоръжения по административни области и засегнати населени места, за които се иска въвеждане на ограничителния режим за производство и снабдяване с електрическа енергия, в следствие на аварии от 09.01.2021 г.

Област

Община

Нас.място

ОБЛАСТ Видин

ОБЩИНА Брегово

ДЕЛЕЙНА

КОСОВО, общ. Брегово

РАКИТНИЦА, общ. Брегово

ОБЩИНА Видин

ГРАДЕЦ, общ. Видин долни бошняк

КАЛЕНИК, общ. Видин

ОБЩИНА Кула

ТОПОЛОВЕЦ, общ. Кула

ОБЩИНА Ново село

ВИНАРОВО, общ. Ново село

ОБЛАСТ Ловеч

TETEBEH

ОБЛАСТ Монтана

ОБЩИНА Берковица

БЕРКОВИЦА

БИСТРИЛИЦА

БЪРЗИЯ ГАГАНИЦА костенци КОТЕНОВЦИ

ЛЕСКОВЕЦ, общ. Берковица

МЕЗДРЕЯ ЧЕРЕШОВИЦА

ОБЩИНА Вършец

ГОРНА БЕЛА РЕЧКА

ДОЛНА БЕЛА РЕЧКА

ОБЩИНА Георги Дамяново

ОБЛАСТ Перник

ОБЩИНА Брезник

ГО3

ОБЛАСТ София

ОБЩИНА ВИТОША

ПАРК ВИТОША - общ.Витоша

ОБЛАСТ Софияобласт

ОБЩИНА Ботевград

БОТЕВГРАД

	te .	(4
	,	
·		

РАШКОВО

ОБЩИНА Годеч

ГИНЦИ

ОБЩИНА Горна Малина

ГОРНО КАМАРЦИ

ОБЩИНА Драгоман

ДРАГОИЛ НОВО БЪРДО

ЧЕКАНЕЦ, общ. Драгоман

ОБЩИНА Костинброд

ДРЕНОВО, общ. Костинброд

ДРЪМША КОСТИНБРОД ЦАРИЧИНА

ОБЩИНА Своге

БОВ, общ. Своге БРЕЗОВДОЛ ЕЛЕНОВ ДОЛ ЖЕЛЕН ЗАНОГЕ ЗАСЕЛЕ ЗИМЕВИЦА ИСКРЕЦ

ЛАКАТНИК, общ. Своге

ЛЕСКОВДОЛ ОСЕНОВЛАГ ЦЕРЕЦЕЛ

ОБЩИНА Сливница

ГУРГУЛЯТ ПИЩАНЕ

ОБЛАСТ Враца

ОБЩИНА Враца

ВЕСЛЕЦ ВРАЦА ЧЕЛОПЕК

ОБЩИНА Мездра

ЛЮТИБРОД

МОРАВИЦА, общ. Мездра

РУСКА БЕЛА

Бележка: В Дружеството функционира Кризисен щаб и ежедневно докладва до Министерство на енергетиката за актуалната аварийна обстановка предизвикана от обилните снеговалежи в периода след 09.01.2021 г.