Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Заместник-министър Ива Петрова: Партньорството и солидарността в Югоизточна Европа са ключови за енергийната сигурност

свали снимката

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова участва чрез видеоконферентна връзка в седмия енергиен форум за Югоизточна Европа в панел на тема „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС“. Сред участниците в панела бяха също министърът на околната среда и енергетиката на Република Гърция Теодор Скилакакис и заместник-министърът на икономиката на Република Косово Гетоар Миеку.

В рамките на изказването си българският енергиен заместник-министър подчерта, че енергийното партньорство в Югоизточна Европа е от стратегическо значение за ЕС по отношение на поддържането на високо ниво на енергийна сигурност, по-нататъшната диверсификация на газовите източници и маршрути и в подкрепа на либерализирани и конкурентни пазари. По думите на Ива Петрова регионът е важен транзитен център за енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа, тъй като подкрепя засилването на диалога и сътрудничеството между страните производители, транзитните страни и потребителите.

Заместник-министър Петрова определи 2022 г. като много бурна година в енергийния сектор и коментира, че прекъсването на доставките на руски газ за някои страни от ЕС, високите цени на енергията и войната в Украйна са поставили страните от региона в ситуация на постоянно преначертаване на техните енергийни стратегии. „Събитията от последните 2 години ни показаха, че трансформацията и автономията изискват първостепенни инвестиции в мрежи и взаимосвързаност“, отбеляза още Ива Петрова.

Международното събитие се организира в сътрудничество с Американо-гръцката търговска камара и стратегическото партньорство на Атлантическия съвет. Форумът обединява ключови политици, регулатори, представители на бизнеса, финансисти, академици и експерти, които споделят мнения относно актуалните теми в областта на енергетиката.

отпечатай тази страница