Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

В София се проведе четвъртото заседание на Българо-черногорската междуправителствена комисия

свали снимката

България и Черна гора създадоха съвместна работна група за сътрудничество в областта на енергетиката по време на проведеното в София четвърто заседание на Българо-черногорската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Един от основните приоритети в дейността на работната група е свързан с проучване на възможностите за използване на преносните капацитети на електропреносната мрежа в Черна гора. Групата ще съдейства на двете страни за сътрудничество в контекста на перспективата за изграждане на нови мощности за производство на електроенергия в България и в Черна гора.

Приветствайки свързването на пазарите на електроенергия в региона, двете страни ще работят за създаването на регионална борса за електроенергия, бе договорено още по време на заседанието на междуправителствената комисия. България предлага също своето съдействие за изграждане на модерна енергийна инфраструктура в Черна гора.

София и Подгорица ще участват в съвместни инициативи в областта на икономиката и ще прилагат общ подход към пазарите в трети страни – това е един от основните резултати от работата на комисията в икономическата сфера.

В областта на земеделието, храните и горите бе договорена обмяна на опит по отношение на устойчивото управление на горите, борбата с климатичните промени и управлението на природните паркове. България и Черна гора ще си сътрудничат в работата за недопускане разпространението на болести по животните, а нашата страна ще сподели опита си в областта на предприсъединителните програми.

Черна гора ще бъде партнираща страна на България и Румъния в дейностите в областта на туризма по Дунавската стратегия, стана ясно още след заседанието на междуправителствената комисия. Предстои през следващата година да бъде създадена съвместна работна група в областта на туризма между двете държави.

В областта на науката България и Черна гора се договориха да работят съвместно по стартиралия през 2017 г. проект за създаване на инструмент за адронна терапия в Югоизточна Европа.

отпечатай тази страница