Уточнение

Във връзка с разпространената днес в Народното събрание от страна на ПГ ГЕРБ информация, че има разлика между декларираната от премиера Петков стойност на компенсациите заради високите енергийни цени и данните на министъра на енергетиката Александър Николов за изплатени компенсации за цените на електроенергията, уточняваме следното:

В изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. министър-председателят Кирил Петков казва, че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4.1 млрд. лева. В писмен отговор на въпрос на депутата Делян Добрев министър Николов представя в табличен вид изплатените през месеците декември, януари, февруари и март компенсации на небитовите потребители, електроразпределителните компании, Електроенергийния системен оператор и НКЖИ, за които пита г-н Добрев. Тези компенсации са на обща стойност около 1.6 млрд. лв. В отговора до г-н Добрев не са включени:

  • 1.2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област;
  • Компенсациите за всички небитови потребители за м. април;
  • Компенсациите за природен газ;
  • Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до м. юни;
  • Компенсациите за ВиК операторите;
  • Подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията;
  • Одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири.

Компенсациите за всички тези групи са одобрени от МС, т.е. изплащането им, което продължава и в момента, е гарантирано.

В допълнение, фактът че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро- и топлоенергията показва, че общият им размер ще надхвърли 4.5 млрд. лв.

 

Пресцентър МЕ

отпечатай тази страница