Уточнение

По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Ltd, внасяме следните уточнения:

Инвестиционен интерес от страна на американската компания  IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон.  На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес,  както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

Впоследствие, на 11.03.2022 в България пристигна съоснователят и директор на  IP3, адмирал Майкъл Хюит.  Адмирал Хюит и  изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев поискаха среща с министър Николов и министър Василев на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерство на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Ltd подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика. 

отпечатай тази страница