Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Удължава се срокът за плащане на сметки за електроенергия

свали снимката

Срокът за плащането на сметки за консумирана електроенергия ще бъде удължен двойно - с 20 дни, вместо регламентирания по норматив 10-дневен срок. Това бе решено на съвместно заседание днес между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и представители на трите електроразпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "Електроразпределение Юг" ЕАД и "Електроразпределение Север" АД. Удълженият срок ще бъде посочен във фактурите на потребителите, както и на интернет-страниците на електроразпределителните дружества. При необходимост, след изтичането му, има готовност той да бъде преразгледан отново. Мярката има за цел да облекчи потребителите в условията на извънредно положение в страната, въведено във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19.

По отношение на призивите за мораториум върху плащането на сметки, министър Петкова подчерта, че това не е в интерес на потребителите, защото впоследствие за тях ще се натрупа плащане на две, три или повече сметки. В клиентските центрове е организиран ред за влизане според указанията и помещенията се дезинфекцират.

Във всички електроразпределителни дружества ще бъдат преустановени планираните дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, но дежурните екипи ще продължат да работят в аварийни случаи където е необходимо, информира министър Петкова.

За да бъде гарантирана непрекъснатостта на електрозахранването в болничните заведения, от днес там ще стартират проверки дали те разполагат с алтернативно захранване и дали то е изправно.

Всички електроразпределителни дружества реорганизират работата си с клиенти и насърчават плащанията по безкасов път, както и комуникацията чрез имейли и по телефона. Целта е да бъдат запазени животът и здравето както на потребителите, така и на служителите в електроразпределителните дружества.

По думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, извънредната ситуация изисква повишена отговорност от всички. Той припомни, че регулаторът ще упражнява контрол върху спазването на лицензите от страна на дружествата, така че да бъде гарантирано осигуряването на непрекъснато електрозахранване за потребителите.

отпечатай тази страница