Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Три общински сгради в община Павликени ще бъдат обновени със средства по програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия"

Три общински сгради в община Павликени ще бъдат обновени със средства по програма BG 04 свали снимката

Със средства по програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" започна обновяването на основното училище "Бачо Киро" в гр. Бяла Черква, административната сграда на община Павликени и дома за стари хора в с. Караисен.  Финансирането се осъществява по грантова схема BG04-02-03 "Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи", а общата стойност на проекта е 466 225 лева.

Проектът, с който община Павликени кандидатства и получи финансиране по програмата, бе представен на встъпителна пресконференция в началото на м. март.

В рамките на следващите 13 месеца в основно училище "Бачо Киро" предстои да бъде изградена нова котелна централа на пелети, както и нова водно-отоплителна система. Ще бъдат монтирани две циркулационни помпи с честотно регулиране.  Административната сграда на община Павликени ще бъде снабдена с локална котелна централа на природен газ и с нова нискотемпературна отоплителна система. Ще бъдат монтирани вентилаторни конвектори в стаите, както и радиатори и лири в санитарните помещения. В дома за стари хора в с. Караисен ще бъде направена нова котелна инсталация, както и нова отоплителна инсталация. Ще бъдат монтирани циркулационна помпа и термопомпа "въздух-въздух".

Паралелно с реализацията на този проект община Павликени ще изпълни със собствени средства допълнителни мерки за енергийна ефективност, сред които подмяна на дограма, изолация на външните стени и покрива и въвеждане на енергоспестяващо осветление в основно училище "Бачо Киро", топлинна изолация на покривите на общинската сграда и на дома за стари хора в с. Караисен.  Общата стойност на тези допълнителни мерки е близо 247 хил. лв.

Основната цел на прилаганите мерки е да бъде повишена енергийната ефективност на обектите, което ще съдейства за създаване на устойчива и здравословна социална среда и по-висок стандарт на живот и труд на жителите на община Павликени.

В резултат на изпълнените мерки за енергийна ефективност  емисиите CO2 ще бъдат намалени общо със 196 115 т/годишно и ще бъде спестена енергия общо 210 192 MWh/годишно.

отпечатай тази страница