Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Правителството изпълни ангажимента си по отношение влизането в сила на промените в Закона за енергетиката

Правителството изпълни ангажимента си по отношение влизането в сила на промените в Закона за енергетиката свали снимката

В своето предложение до КЕВР за новия ценови период НЕК не е поискала увеличаване на цената на тока

"Ние изпълнихме ангажиментите си да разработим наредба, свързана с намаляването на тежестта на таксата "задължения към обществото" за индустрията". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод проекта на наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ, която е в процес на обществено обсъждане. Според регламентите в Закона за енергетиката тази наредба трябваше да е факт до шест месеца след влизането на закона в сила, т.е. до 6 септември. По думите на Теменужка Петкова, трите министерства, отговорни за разработването на новите правила (МЕ, МИ и МФ), са ускорили максимално работата си, за да е възможно максимално бързо да бъде намалена финансовата тежест за индустрията през новия ценови период след 1 юли.

От преференциите по новата наредба ще се ползват предприятия, които потребяват повече от 30 гигаватчаса електроенергия годишно. Те са определени съгласно Насоките на ЕК за околна среда и енергетика. "Това са предприятия, които използват най-много електроенергия, изнасят на международните пазари и тяхната конкурентоспособност е застрашена от промяната в енергийните цени", поясни министър Петкова. Преференцията за тях се изразява в отстъпка от 85% от цената за изкупуване на енергия от ВЕИ, която е един от компонентите на таксата "задължения към обществото". По изчисления на Министерството на енергетиката от преференциите ще се възползват около 30 големи индустриални предприятия. Намалението за тях се равнява на около 90 млн. лв. годишно.

До момента индустрията плащаше 18.93 лв. такса за задължения към обществото, докато битовите потребители – 53 лв. С новото предложение тежестта на тази такса се изравнява за всички.

В момента наредбата е предложена за обществено обсъждане и ние сме готови да обсъдим различни варианти за промяна с всички заинтересовани страни, стига предложенията да са съобразени с Насоките на ЕК за околна среда и енергетика, стана ясно още от думите на министър Петкова. По повод недоволството на някои работодателски организации от новите ценови предложения, тя подчерта, че министърът на енергетиката и правителството нямат пряко отношение към ценообразуването в отрасъла, което е изцяло в компетенциите на КЕВР. Министър Петкова припомни също, че държавните дружества в отрасъла, които са на нейно подчинение, не са поискали поскъпване на тока през новия ценови период.

отпечатай тази страница