Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Теменужка Петкова: Изготвя се документацията за стартиране на обществени поръчки за изграждане на газовата връзка с Гърция

Теменужка Петкова: Изготвя се документацията за стартиране на обществени поръчки за изграждане на газовата връзка с Гърция свали снимката

Инициативата CESEC се разширява със съвместен подход към електроенергийния пазар

"Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа. След като през изминалите две години се свърши сериозна работа, сега проектът се намира на много важен етап от своето развитие. В момента се подготвя документация за възлагане на обществени поръчки, свързани с избор на изпълнител за неговата реализация. През октомври предстои да бъде възложена обществената поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще стартират процедури за избор на доставчик на тръбите и на строител. От миналата седмица е факт и разрешението за строеж на интерконектора на българска територия. Подобна процедура тече и за гръцката територия. Това показва, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е необратим процес. Очаква се въвеждането му в търговска експлоатация да е през 2020 г." За това информира българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на четвъртото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, Румъния. Тя припомни, че за трета поредна година българското правителство потвърждава държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, работи се и за осигуряване на допълнително финансиране от български и гръцки оперативни програми. "Убедена съм, че благодарение на общите усилия на България и Гърция, с подкрепата на Европейската комисия, проектът ще се реализира в заложените срокове.

По време на срещата страните, участващи в CESEC подписаха Меморандум за разбирателство, допълващ инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяема енергия. Документът допълва подписания от 10-ти юли 2015 г. Меморандум за разбирателство, отнасящ се до предизвикателствата, пред които са изправени държавите от CESEC, отнасящи се до диверсификацията на източниците и сигурността на доставките на природен газ. Страните се ангажират да осигурят устойчива регулаторна рамка в електроенергийния сектор и да предприемат съвместни действия за обединение на пазарите. Тези мерки ще доведат до повишаване гъвкавостта и ликвидността на енергийната система, позволявайки пълноценно използване на регионалния потенциал за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Проектите, с които България ще участва в разширяването на инициативата са междусистемен електропровод между България и Гърция, вътрешни мрежови подсилвания и подсилване на междусистемната връзка България-Румъния.

По покана на министър Петкова следващото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) ще се проведе в България.


отпечатай тази страница