Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Т. Петкова: Договорът за доставка на газ от Шах Дениз 2 има ключово значение за нашите енергийни приоритети

Т. Петкова: Договорът за доставка на газ от Шах Дениз 2 има ключово значение за нашите енергийни приоритети свали снимката

Договорът между "Булгаргаз" и SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от находището Шах Дениз 2 от 2020 г. има ключово значение за осъществяване на нашите приоритети в енергийната област. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на петото заседание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество, което се провежда в София. Съпредседател на комисията от българска страна е министър Петкова, а от азербайджанска – министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов.

Министър Петкова увери участниците в заседанието в активните усилия на българското правителство за осигуряване на диверсификация на газовите доставки чрез изграждане на междусистемните връзки със съседните държави. Ключово значение сред тях има интерконекторът с Гърция, чиято реализация вече е необратим процес, посочи Петкова. Тя допълни, че всички основни тръжни процедури в момента са в ход, така че връзката да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г., когато се очакват и първите количества природен газ от Азербайджан. Тези доставки ще задоволят около 30% от потреблението в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната.

Министър Петкова отбеляза и възможностите за участие на SOCAR в битовата газификация в България като елемент от задълбочаващите се взаимноизгодни двустранни контакти в областта на енергетиката.

Откритата в началото на тази година пряка въздушна линия между двете държави също е фактор за задълбочаване на търговските връзки, подчерта енергийният министър. Тя отбеляза широкото поле за ръст на взаимния стокообмен, който е увеличен през 2017 г. спрямо 2016 г. с повече от 38%.

В рамките на заседанието двамата съпредседатели на комисията Теменужка Петкова и Инам Каримов проведоха двустранна среща и обсъдиха и други сектори с потенциал за задълбочаване на взаимните контакти между България и Азербайджан. Нашата страна има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, туризма, отбеляза министър Петкова. По нейните думи това са области с потенциал за развитие, за които можем да организираме двустранен бизнес-форум, за да насърчим контактите на фирмено равнище.  
Министър Петкова подчерта пред своя гост и добрите макроикономически показатели на страната – България е една от водещите държави от ЕС, които очакват ръст на БВП около 4 % през тази година. Данъците в страната са сред най-ниските в ЕС, което ни прави атрактивна инвестиционна дестинация, заключи тя.

отпечатай тази страница