Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Действията на правителството вече дават резултат върху цената на газа

свали снимката

Министърът на енергетиката откри учебната година в гимназията, която е завършил

 

“Идеята ни е да осигурим газ в по-големи количества от тези, които ни трябват, за да можем да преминаваме от един източник към друг. Целта ни е да получаваме газ от различни източници - втечнен чрез терминалите в Гърция и Турция и тръбен газ, защото диверсификация не означава да заменим един източник с друг. Диверсификация означава, когато един източник не е достъпен, каквито и да са причините, да имаме други опции, за да гарантираме доставките на газ”. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти при посещението му във Варна.

Според него действията на правителството вече дават резултат. “Ако сравните цените за септември и тези, които са в резултат на договорените от нас доставки за октомври, разликата е значителна – говорим за едни 30% намаление. Ако успеем да осъществим всички преговори с компаниите, които в момента имат интерес, очаквам цената за ноември да падне с още 10%”, каза още Христов.

В морската столица енергийният министър бе гост за откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство и архитектура “Васил Левски”, която е завършил с отличие. Христов заяви, че обучението в училището му е дало добра основа и му помага и днес в сферата на енергетиката. Той изказа подкрепата си за дуалното обучение, което според него реално дава перспектива както на младите хора, така и на икономиката ни. Директорът на учебното заведение Мария Петрова го изненада, като му показа личното му досие с всички оценки през годините на обучение.

отпечатай тази страница