Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Представители на донорите от Норвегия посетиха четири обекта по програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия"

Представители на донорите от Норвегия посетиха четири обекта по програма BG 04 свали снимката

Представители на норвежкото Министерство на петрола и енергетиката, заедно с посланика на страната в България Н.Пр. Гюру Катарина Викьор посетиха обекти в страната, финансирани по програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". В срещите участваха и експерти от Министерството на енергетиката, което е програмен оператор, както и от Националното координационно звено.

Програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

В България гостите от Норвегия се запознаха с изпълнението на проекти по програмата в градовете Сърница, Рудозем, Златоград и София. Проектът на "Интер Машинекс" ООД в гр. Сърница предвижда увеличаване с 30% на капацитета за производство на пелети. Проектът на стойност 146.2 хил. лв. ще съдейства и за намаляване на емисиите CO2 с 483 т/годишно.

Със средства по програмата на стойност 452.6 хил. лв. общината в Рудозем обновява детска градина "Снежанка", като монтира нова отоплителна инсталация и вентилационна система. Главната цел на проекта е да намали емисиите на парникови газове и да увеличи енергийните спестявания.

В Златоград със средства по програмата се обновяват две училища и сградата на общинската администрация. Проектът на стойност 756 хил. лв. предвижда пълна реконструкция на отоплителните системи в сградите, която ще доведе до намаляване на консумацията на гориво и на емисиите CO2 в атмосферата.

В София експертите се запознаха с изпълнението на проект за обучение по енергийна ефективност. По проекта са обхванати повече от 300 служители в местните администрации, областните служби и държавните институции. В рамките на 28 часа теория и 7 часа практически упражнения те получават знания за националното и европейското законодателство в областта на енергийната ефективност, енергиен мениджмънт, оценка на ефективността на енергийните проекти и енергиен одит.

отпечатай тази страница