Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Петкова: По програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансират най-много проекти с участие на партньори от страните–донори

Петкова: По програмата свали снимката

МЕ отчете успешното изпълнение на дейностите по програмата, през новия период средствата са увеличени двойно

По програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансират най-много проекти с участието на партньори от страните – донори. Съществен принос за това имат нашите колеги от Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заключителната конференция, на която беше отчетено успешното изпълнение на дейностите по програмата. Във форума участваха също заместник-министърът на енергетиката и ръководител на програмния оператор Жечо Станков, както и Бьорн Оли, представител на норвежката дирекция за водни ресурси и енергия. Благодарение на реализираните проекти годишните спестявания на СО2 в атмосферата възлизат на повече от 8130 тона.

Програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 въз основа на меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн. Тя е одобрена на 20 декември 2012 г. Със средства по програмата на стойност повече от 15.6 млн. евро са финансирани проекти в областта на енергийната ефективност, производството на екологични горива, обучението по енергийна ефективност и други.

След успешното приключване на първия програмен период усилията на Министерството на енергетиката са насочени към реализиране на мерките от втория, посочи министър Петкова пред участниците. Тя изрази задоволство, че предвидените средства сега са увеличени повече от два пъти спрямо предходния програмен период – над 32 млн. евро. За нас това е доказателство за високата оценка на програмата от страна на донорите и нашите партньори от Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия, каза министър Петкова. През новия програмен период по програмата ще се изпълняват мерки за подобряване на енергийната ефективност, усвояване на хидроенергийния потенциал и използване на геотермална енергия.

В рамките на заключителната конференция бяха отличени няколко успешно изпълнени проекта. Община Враца получи приза за проект с най-голяма социална полза за региона, Дупница – за проект с най-много обновени сгради с мерки по енергийна ефективност, а Бургас – за проект с най-голямо усвояване на ВЕИ. Като най-бързо изпълнен проект бе награден този от Ново село, а с най-много обучени експерти по енергийна ефективност е този, реализиран от Балканския институт по труда и социалната политика. Проектът с най-голямо производство на екологично гориво е този на "Майкромет" ООД, а като най-активен норвежки партньор бе награден Norsk Energi, привлякъл най-много български участници. За цялостен принос за изпълнението на програмата беше отличена норвежката дирекция за водни ресурси и енергия.

отпечатай тази страница