Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Около 660 общински и държавни служители бяха обучени по проект "Енергийна ефективност и ресурсна ефикасност чрез по-добро знание и обществено съзнание"

Около 660 общински и държавни служители бяха обучени по проект свали снимката

Около 660 държавни и общински служители получиха знания по енергийна ефективност в рамките на специализиран проект, финансиран по линия на програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" и реализиран от Балканския институт по труда и социалната политика. Успешното приключване на проекта бе отчетено на специална пресконференция на 13 април.

В рамките на проекта, който започна през м. ноември 2015 г., са организирани 22 петдневни обучения за развитие, планиране и изпълнение на мерки за енергийна ефективност в различни градове на страната - София, Перник, Видин, Монтана, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна и други. Участващите в тях са запознати с основни моменти, свързани с енергийния мениджмънт на сгради, разработване и отчитане на планове за действие по енергийна ефективност в съответствие с националното и европейското законодателство, както и с енергийните одити. Разработен е и продукт за повишаване информираността по теми, свързани с енергийна ефективност. Все още продължава дистанционното обучение на служители в рамките на проекта, което трябва да приключи до края на м. април. "Ако обаче има интерес от страна на аудиторията, ще продължим да отговаряме на въпроси", каза ръководителят на проекта Мирослава Даковска.

Изпълнителите на проекта от Балканския институт по труда и социалната политика оценяват като сериозна нуждата от знания и практически умения, свързани с енергийната ефективност. "В някои региони на страната липсват дори базови знания по темата и този проблем изглежда  е по-голям, отколкото предполагахмe", каза председателят на УС на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По неговите думи, би било полезно на следващ етап обучението да бъде надградено с нови теми, свързани с енергийната ефективност.

Общо 9 организации провеждат обучения по енергийна ефективност в страната, финансирани със средства по програма BG04 "Енергийна ефективности и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

отпечатай тази страница