Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Обсъжда се допълнителна помощ за сметките за ток в студентските общежития

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите. Около това решение се обединиха на среща днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети.

Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката (МЕ) отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 128.98 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и 141,21 лв. за мегаватчас за януари 2022 г. Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата.

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца.

отпечатай тази страница