Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Образованието бе в центъра на дискусиите по време на международна ядрена конференция

свали снимката

Образованието бе един от основните акценти в дискусиите по време на втория ден на международната ядрена конференция „Възможности на ядрената енергетика за декарбонизация на енергийния сектор – технологии, проекти и услуги“, която се проведе в София. Участниците изтъкнаха необходимостта от добре подготвени специалисти в областта на ядрената енергетика като едно от основните предизвикателства пред развитието на сектора и изграждането на нови мощности.

Човешките ресурси са огромно предизвикателство в ядрения сектор и една от нашите сериозни задачи е свързана с това да привлечем млади и мотивирани специалисти към един атрактивен и перспективен отрасъл, смята Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката.

Според евродепутата Цветелина Пенкова как да бъдат мотивирани младите хора да изберат ядрената енергетика като област за бъдеща професионална реализация трябва да бъде основна задача на държавното управление. По нейните думи, за конкурентното си развитие в Европа през следващите години секторът ще има нужда и от специалисти извън стария континент.    

Знанията и квалификацията са сериозно предизвикателство, изтъкна и Димитър Стоянов от Центъра за ядрени компетенции – Козлодуй, фокусиран върху развитието на човешкия капитал. Според него навлизането на изкуствения интелект ще направи някои професии излишни, но това пък е възможност за развитието на ядрената енергетика, която да се възползва от този освободен потенциал.

Като част от инициативите, които насочват вниманието към развитието на ядрената енергетика по време на конференцията бе анонсирано Национално състезание за ядрени иновации, насочено към студенти. Състезанието е отборно, в него ще се търсят иновативни решения в целия сектор, а европейският му финал ще се състои през м. юни в София. Подробности за надпреварата ще бъдат публикувани на интернет страницата на Българското ядрено дружество.  

 

 

 

отпечатай тази страница