Министерството на енергетиката ще си сътрудничи с австрийската федерална провинция Бургенланд в областта на климатичната неутралност

Министерството на енергетиката ще си сътрудничи с австрийската федерална провинция Бургенланд в областта на климатичната неутралност свали снимката

Министерството на енергетиката ще си сътрудничи с федералната провинция Бургенланд – Австрия, в областта на климатичната неутралност и възобновяемата енергия. Това е регламентирано в Декларация за намерение, подписана днес от двете страни в лицето на губернатора на федералната провинция Ханс Петер Доскозил и министъра на енергетиката Александър Николов.

За целите на сътрудничеството до 30 юни  ще бъде създадена работна група на експертно равнище, в която партньорите ще номинират специалисти в областите климатична неутралност, фотоволтаици, вятърна енергия и електрическа мобилност.

"Изискванията за климатична неутралност, които поставя пред нас европейската Зелена сделка, са сериозно предизвикателство в нашата работа. В контекста на военните действия в Украйна и силната ни зависимост от руски енергийни ресурси, днес страната ни е поставена пред безусловната необходимост да гарантира своята енергийна сигурност с устойчиви и конкурентни решения. Уверен съм, че в този процес възобновяемите източници имат своето запазено място, а опитът на провинция Бургенланд при използването им е безценен", каза по време на подписването министърът на енергетиката Александър Николов.

отпечатай тази страница