Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката подписа меморандум за разбирателство с „КонтурГлобал Марица Изток 3“

свали снимката

Министерството на енергетиката и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор. Меморандумът беше подписан от Министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов, а на церемонията присъства и Куинто Ди Фердинандо, Главен оперативен директор топлоелектрическа дивизия на КонтурГлобал.

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България, ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. Тя ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация. Така компанията се ангажира да подкрепя зеления преход в страната с експертиза, опит и технически компетенции.

Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 г. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума.

Централите в комплекса „Марица Изток” са ключови за енергийната сигурност на страната. Те ще имат важна роля и в периода на преход към декарбонизация. В този смисъл, експертизата, която те предоставят на българската държава има важно значение за постигане на целите, свързани с европейската Зелена сделка.

отпечатай тази страница