Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката и Китайската националната енергийна администрация ще си сътрудничат в мирното използване на ядрена енергия

Министерството на енергетиката и Китайската националната енергийна администрация ще си сътрудничат в мирното използване на ядрена енергия свали снимката

Министерството на енергетиката на Република България и Китайската националната енергийна администрация ще си сътрудничат в мирното използване на ядрената енергия. Това е предвидено в меморандум за разбирателство между двете страни, подписан днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на Националната комисия за развитие и реформи на Китайската народна република г-н Хъ Лифън.

Запазването и развитието на потенциала на ядрената енергетика е един от основните приоритети на българското правителство. Международното сътрудничество играе важна роля за постигането на тази цел. Съществуват широки възможности за сътрудничество с Китайска народна република - страна, която активно развива ядрената си енергетика и е на път да стане глобален лидер в сферата на ядрените иновации и технологии.

С Меморандума се цели укрепване на партньорство между двете институции чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, обмен на експерти, организиране и участие в съвместни семинари, конференции и работни групи и обучение на административен, научен и технически персонал.

отпечатай тази страница