Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката и КЕВР обявиха нова мярка в подкрепа на малкия бизнес

свали снимката

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха нова мярка в подкрепа на малкия бизнес, който е на свободния пазар на електроенергия, но не си е избрал доставчик, а се снабдява от доставчик от последна инстанция (ДПИ). Това е най-скъпият начин за снабдяване, който има по-скоро дисциплиниращ ефект да накара потребителите да сключат договор с търговец, но не е дългосрочно решение.

Към днешна дата 41% от малките фирми, които трябваше да излязат на свободния пазар от 1 юли, не са избрали своя доставчик, поясни министърът на енергетиката Андрей Живков. За тях ефектът от високите цени на електроенергията се утежнява и чрез доставките, които се извършват по възможно най-скъпия вариант. Затова двете институции - МЕ и КЕВР, предлагат промяна в методиката за определяне на цените на енергията на ДПИ. Промените вече са предложени за обществено обсъждане от КЕВР. По изчисления на двете институции изменението в методиката ще намали сметките за бизнеса с около 30 лв/мвтч. Мярката ще действа временно, за три месеца, от 1 ноември. През този период Министерството на енергетиката и КЕВР планират сериозна разяснителна кампания, която да мотивира възможно най-голям брой фирми да изберат търговец на електроенергия на свободния пазар.

Промяната в методиката за определяне цените на енергията от ДПИ е поредната мярка в подкрепа на бизнеса заради високите цени на електроенергията. По-рано през м. септември повече от 30 фирми се възползваха от възможността да купят дългосрочни продукти от АЕЦ "Козлодуй". На организираните специални търгове бяха продадени 300 мегавата електроенергия, съобщи министър Живков. В момента се прави преглед на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката с цел намиране на възможности за допълнително облекчаване на натиска върху бизнеса, породен от високите цени на електроенергията. Мерките в тази посока ще продължат.     

отпечатай тази страница