Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Румен Радев: Ключово е да има диалог и чуваемост между държавата и заетите в енергетиката

свали снимката

Най-важно за всички ни е да имаме разговори, диалог и чуваемост. Едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място и сигурността на енергийната система. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев. Заедно със заместника си Красимир Ненов той пристигна за среща в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2", на която бяха поканени легитимните синдикални представители на централата и на „Мини Марица изток“, както и ръководствата на двете дружества. Заради протестите поканените не присъстваха на разговора и той се състоя само с представители на ръководството.

Министър Радев изрази съжаление, че местните синдикати не участваха в разоговорите, по думите му вероятно заради дълбокото разочарование и недоверие, натрупано през изминалите години.

Във фокуса на срещата бяха бъдещето на дружествата и необходимите решения за запазване на работните места при прехода към нисковъглеродно производство. Основен акцент бяха също стъпките за сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство.

Подчертано беше, че са разглеждани в детайли също общият план за развитието на мината, годишните програми за дълъг хоризонт, включително до 2038-а година.

"Най-важният актив тук са хората. Има технически грамотни и отговорни хора, иначе не бихме имали комфорта на светлина и топлина, и те имат възможност за развитие, но това не може да стартира веднага", посочи министърът. По думите му желанието е преди всичко работните места да се запазят и доразвият чрез допълнителни дейности, в това число и рекултивация, подготовка и конверсия на района в други терени за икономически дейности и пр.

Според министър Радев трябва да започне да се действа, а не само да се говори за преход. "Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мини. Те имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход и нуждите на заетите в сектора", подчерта още той.

Министър Радев разговаря и с протестиращите миньори и енергетици на автомагистрала "Тракия" и отново изказа желанието си за диалог и чуваемост. "Интересът за работни места и сигурност на системата е общ, ние не сме от двете страни, просто трябва добре да се планира", заяви още той. По думите му изпратените днес териториалните планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят, и обсъжданията със синдикатите ще продължат - но са проспани поне 10 години. "Слагаме нещата на дебат и това ни води до доста негативи, винаги има недоволни. Водещото трябва да е консолидираният общ интерес", допълни още енергийният министър.

"Не се поддавайте на настроения един срещу друг", апелира Румен Радев. По думите му създаването на нови работни места трябва да става изпреварващо и изисква усилия от всяка от страните.
"Нямаме нужда от фалшива преквалификация, трябва да тръгнем от техническите умения, което е и същността на териториалните планове. Смисълът им е да създадат предпоставките за проекти, те могат да идват от частния сектор и от държавата. Регионът е най-атрактивният за инвестиране в Европа", заяви още Радев.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че никой няма да остане необгрижен и ще бъде осигурена възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности. Тепърва предстои още много работа по програмиране, изготвяне на насоки за кандидатстване и условията, по които ще се провеждат оценката и подборът на проектите.

В утрешния ден на среща в Министерски съвет са поканени ръководствата на енергийните дружества, протестиращите енергетици и миньори и представители на синдикатите.

отпечатай тази страница