Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: В рамките на българското председателство работим за осъществяване на поетапен преход към нисковъглеродна икономика

Министър Петкова: В рамките на българското председателство работим за осъществяване на поетапен преход към нисковъглеродна икономика свали снимката

"В рамките на българското председателството на Съвета на ЕС, страната ни работи съвместно с останалите държави-членки на ЕС за осъществяване на поетапен и икономически обоснован преход към нисковъглеродна икономика, както и повишаване на енергийната ефективност". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, при откриването на конференцията "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора", организирана от Българската петролна и газова асоциация и Европейската петролна асоциация "Фюълс Юръп".

Провеждането на подобно мероприятие, в обхвата на което попадат въпроси, свързани с разработването на стратегия за транспортния сектор и замяната на вносни горива с алтернативни, обезпечаването на сигурността на енергийните доставки, прехода към декарбонизация на транспорта и опазването на околната среда, ще допринесе в значителна степен при дискусиите за преминаване към нисковълеордна икономика, каза министър Петкова. За своята мобилност и транспорт, европейската икономика е силно зависима вноса на течни горива, потреблението на които непрекъснато нараства. Те са един от основните източници на емисии на парникови газове и затова необходимостта от въвеждането на нови екологосъобразни и енергоефективни технологии днес е абсолютно целесъобразно.

Днешната конференция е предпоставка за насърчаване на диалога между институциите, и ще допринесе за конструктивното развитие и прилагане на политиките в ЕС, в областта на устойчивото рафиниране и използването на нефтопродукти. Уверена съм, че добрите практики на всички компании, които са част от Фюълс Юръп, ще даде необходимия тласък за разработване и прилагане на нови технологии, които гарантират опазване на околната среда както при добива, така и при преработката. Вашите компании са в основата на почти всяка икономическа дейност в Европа – вашият принос в процеса по преминаване към нисковъглеродна икономика ще е от съществено значение, подчерта Петкова.

В дискусията участваха представители на Европейската комисия, президентът на Европейската петролна асоциация "Фюълс Юръп" - Бела Келемен, генералният директор на европейската асоциация - Джон Купър, председателят на Българската петролна и газова асоциация - Валентин Златев, както и представители на нефтопреработващи компании.

отпечатай тази страница