Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Ще защитим интересите на въгледобивните и топлоелектрическите предприятия

Министър Петкова: Ще защитим интересите на въгледобивните и топлоелектрическите предприятия свали снимката

България се присъединява към Полша при обжалване решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение страната ни да подкрепи Полша при обжалване решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи. За това информира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на провело се заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство. В него участваха представители на браншовите организации на Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа“, Българската минно-геоложка камара, Българския енергиен холдинг, Министерството на околната среда и водите, въгледобивни предприятия и топлоелектрически централи.

На 31 юли 2017 г. Европейската комисия определи какви нива на емисиите трябва да покрият въглищните централи в ЕС, за да отговарят на приетия през април 2017 регламент за най-добрите налични техники и да продължат работата си. Новите по-строги норми касаят емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и живак. България е една от държавите, които са най-сериозно засегнати от новите правила. Ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва или да поискат дерогация (изключение) от тях, доказвайки, че разходите им за екологизация многократно ще надвишат ползите за околната среда, или да спрат работа.

Министър Петкова подчерта, че позицията на българското правителство е ясно изразена – страната ни е гласувала против референтния документ. Налице е и политически консенсус по темата. Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации, допълни тя. Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, тъй като произвеждат над 40% от енергията. След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия, допълни министър Петкова.

Представителите на синдикалните организации и на топлоелектрическите централи оцениха положително съвместната работа в рамките на сформираното в МЕ Координационно звено, което съдейства при изготвяне на документите за кандидатстване за получаване на дерогация.

отпечатай тази страница