Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийната област

свали снимката

"Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл. Уверена съм, че сътрудничеството ни в тази област е ключово за развитието на двустранните отношения." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри петото заседание на работната група по енергетика в състава на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в София.

В рамките на срещата България и Русия обсъдиха сътрудничеството помежду им в ядрената енергетика, в газовата и нефтената област, както и в електроенергетиката.

Българската страна информира руските си партньори за основни моменти от разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", която вече е публикувана в Официален вестник на ЕС. В процедурата е предоставена възможност за включване на големи консуматори – чрез договори за изкупуване на електроенергия или за придобиване на миноритарно участие в капитала на проектната компания. "Разглеждаме сериозно възможността за участие на "Росатом" в проекта, каза съпредседателят на работната група от руска страна – заместник-министърът на енергетиката Анатолий Яновский. Министър Петкова поясни, че срокът за подаване на заявления за участие от потенциалните инвеститори изтича в средата на м. август тази година.

Българската и руската страна отбелязаха, че продължава реализацията на мерките, заложени в подписаната през 2017 г. Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на нашата страна. Българската страна информира, че, след направените промени в Енергийната стратегия, в момента е в ход процес на разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница. В рамките на работната група отново бе подчертано значението на проекта в контекста на перспективата за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. Концепцията за газоразпределителен център предвижда доставки на газ от Руската федерация като един от източниците за захранването му.

отпечатай тази страница