Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Пред нас не стои въпросът дали да работим за декарбонизация, а как да насърчим процеса по ефективен и устойчив начин

Министър Петкова: Пред нас не стои въпросът дали да работим за декарбонизация, а как да насърчим процеса по ефективен и устойчив начин свали снимката

Пред нас не стои въпросът дали да работим в посока декарбонизация, а как да насърчим енергийната трансформация по ефективен, разходооправдан и устойчив начин. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в конференцията на високо равнище "Чиста енергия за всички европейци – пътят напред", която се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът, в който участват европейският комисар по въпросите на климата Мигел Ариас Канете, вицепремиерът Томислав Дончев, представители на ЕК и ЕП, както и на страните от Западните Балкани, Азербайджан и Турция, разглежда балканската перспектива за нисковъглеродно бъдеще на Европа.

Подобряването на свързаността в Западните Балкани е наш политически приоритет. Това ще насърчи икономическия растеж и ще подобри сигурността на доставките, каза пред участниците във форума европейският комисар по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете. Той подчерта, че Западните Балкани имат огромен потенциал за чиста енергия, но недостатъчната интеграция с ЕС не позволява да се получат всички ползи от това.

По думите на министър Петкова Европейският съюз може да затвърди позицията си на глобален лидер в прехода към нисковъглеродна икономика като интегрира в процеса своите съседи и стратегически партньори. Европейският пример в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия е добра възможност за развитие на икономиките и на страните от Западните Балкани, подчерта енергийният министър.

Един от основните аспекти на този процес е завършването на междусистемната свързаност в региона. В това отношение поставяме акцент върху газовите връзки между държавите, каза още министър Петкова пред участниците във форума.  Интерконекторът Гърция-България, задълбочаващото се сътрудничество с Азербайджан, изградената вече газова връзка с Румъния, разширяването и модернизацията на инфраструктурата с Турция, работата по изграждане на интерконекторa със Сърбия са само част от усилията на българското правителство за развитие потенциала за регионално сътрудничество и гарантиране сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Газоразпределителният център "Балкан", чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, също ще спомогне за енергийната сигурност и ще има положително въздействие за диверсификацията на газовите доставки.

отпечатай тази страница