Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и посланик Улусой обсъдиха развитието на енергийните проекти между двете държави

Министър Петкова и посланик Улусой обсъдиха развитието на енергийните проекти между двете държави свали снимката

Развитието на проекта за междусистемна газова връзка между България и Турция, модернизацията на транзитния газопровод към Турция и възможностите за износ на електроенергия за южната ни съседка бяха основните теми на разговора между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Република Турция у нас Н.Пр. Хасан Улусой. И двамата се съгласиха, че в енергетиката съществува сериозен потенциал за развитие и задълбочаване на отношенията между двете страни.

Министър Петкова акцентира върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ както за нашата страна, така и за целия регион на Югоизточна Европа като основен приоритет в работата на правителството в енергийната област. Тя запозна своя гост с концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан" у нас, разработена съвместно с Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Предвижда се хъбът да бъде захранван от различни източници – Русия, Азербайджан, местен добив, както и чрез терминала за втечнен природен газ край Александруполис, в чието изграждане България разглежда възможността да участва.

По думите на министър Петкова основната цел в тази област е България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

След успешното завършване на модернизацията на транзитния газопровод за Турция неговият капацитет ще бъде повишен до 15 млрд. куб. м. газ, информира енергийният министър. До края на м. юли газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация.

Електроенергийните оператори на двете държави са набелязали конкретните акценти, които трябва да бъдат обсъдени за увеличаване на капацитета за износ на електроенергия за Турция, информира министър Петкова в отговор на въпрос на своя гост от Турция.

отпечатай тази страница