Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и посланик Салбер обсъдиха реализацията на хъб "Балкан"

Министър Петкова и посланик Салбер обсъдиха  реализацията на хъб свали снимката

"Разчитаме на европейските партньори в изграждането на газоразпределителен център "Балкан" на българска територия". Реализацията на разработената съвместно с Европейската комисия концепция, министър Петкова обсъди с извънредния и пълномощен посланик на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Херберт Салбер.

Пред посланик Салбер министър Петкова представи детайли от изпълнението на приоритета на правителството за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. "В края на 2016-та година бе въведен в експлоатация първият интерконектор – този между България и Румъния. В момента в напреднала фаза се намира проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България, който ще осигури доставки на природен газ от Каспийския регион за Югоизточна Европа. Работи се и по разширяване на газопреносната система между България и Турция. В допълнение страната ни разглежда и възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ на Александруполис, Гърция. По думите на министър Петкова реализацията на концепцията за газов хъб "Балкан" ще гарантира енергийната сигурност в България и в региона, ще допринесе и за развитието на пазара на природен газ. След като Европейската комисия предостави финансиране за изготвяне на предпроектното проучване по проекта, очакваме в средата на годината да разполагаме с детайли относно правните, финансовите и техническите детайли по проекта, допълни Петкова.

Българският енергиен министър и посланика на Федерална република Германия потвърдиха сътрудничеството в сферата на енергетиката между двете страни, което ще се задълбочи в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

отпечатай тази страница