Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов ще бъде домакин на министерската среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност

Министърът на енергетиката Александър Николов ще бъде домакин на международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Събитието ще започне от 10:00 ч. в резиденция „Бояна“ на 5 май 2022 г. (четвъртък) и в него ще се включат министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

Всички те ще дискутират най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи – пандемията от COVID-19, скокът в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и пр.

Сред акцентите на кръглата маса ще са перспективите пред регионалните пазари на еленергия, декарбонизацията и зеленият преход. Ще бъде обсъдено и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия.

Колеги, на форума след 9:30 ч. ще бъдат допускани журналисти, акредитирани към Министерския съвет и Министерството на външните работи.

От 10:00 ч. ще можете да запишете и снимате откриването и встъпителните думи на участниците в конференцията.

Брифинг на министър Николов ще се състои от 12:30 ч. също в резиденция „Бояна“.    

При липса на посочената акредитация Ви молим да потвърдите присъствие и да подадете данните си до пресцентъра на Министерството на енергетиката на адрес press.energy@me.government.bg днес, 4 май 2022 г. (сряда), най-късно до 16:00 ч. 

отпечатай тази страница