Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: "Булгаргаз" е реализирал законно и прозрачно излишни количества на борсата "Газов хъб Балкан" от 37 400 мегаватчаса

свали снимката

Като търговец и клиент на "Булгаргрансгаз", и като част от българската енергийна система, "Булгаргаз" е длъжен да спазва предварително комуникирания и планиран баланс в нея. В този смисъл продажбите на борсовия пазар, и най-вече на държавно контролирания, който е и собственост на "Булгартрансгаз", не са изненадващи.

Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов по повод спекулативни и координирани според него изявления в публичното пространство, че в края на настоящата седмица "Булгаргаз" ЕАД е продало нерегламентирано много по-големи количества газ за съседна страна.

Той цитира вярната информация, че от общия микс за природния газ държавният доставчик е реализирал законно и прозрачно излишни количества на борсата "Газов хъб Балкан" в размер на 37 400 мегаватчаса. Тези обеми обичайно се дължат на по-ниското потребление на газ през почивните дни и благоприятните промени в температурите, стана ясно от думите му.

"Булгаргаз" е длъжен да управлява излишъците в системата и към момента общият им размер е над 14% спрямо планираното на дневна база. При средна цена около 150 лв. цялата стойност на сделките за 37 400 мегаватчаса е над 5 млн. лв. На борсата за това време са направени над 40 сделки с различни контрагенти, като от тях 18 са на държавния доставчик с 10 контрагента.

Сравнено с най-скъпия компонент от микса, реалната печалба на дружеството е над 11% по тези сделки, т.е. би била над 1,5 млн. лв. по предварително договорените цени на КЕВР, съобщи още министърът. Ако излишните количества не са били освободени и реализирани, щяха да се загубят и да се стигне до дисбаланс на системата. На практика със сделките ще се подпомогне финансовото състояние на компанията, наследено от новия Съвет на директорите.

Министър Николов обърна внимание, че според направените анализи при над 600 000 лв. текущи наличности в дружеството предстоящите му плащания надхвърлят 650 млн. лв., а отворената ликвидна "дупка" превишава 200 млн. лв.

 

 

отпечатай тази страница