Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков ще участва в министерска среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество

Министърът на енергетиката Андрей Живков ще участва в министерска среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС), която се провежда в полската столица Варшава на 22 и 23 септември 2021 г. На срещата ще се дискутират въпроси, свързани с изменението на климата и енергийната сигурност, политиката на държавите в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, сигурността на енергийните доставки, критичната инфраструктура и киберсигурността, както и ядрената енергетика.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС. Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, например осигуряване на анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите горива. Тези цели са в унисон с приоритетите на Република България в сектор енергетика. България подкрепя Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество и участва в работните срещи на формата от самото му създаване.

 
отпечатай тази страница