Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков обсъди ключови проекти с комисаря по енергетика Кадри Симсон и със сръбската си колега Зорана Михайлович

свали снимката

В рамките на участието си в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС), която се проведе във Варшава, министърът на енергетиката Андрей Живков разговаря с европейския комисар по енергетика Кадри Симсон и със заместник министър-председателя и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович. По време на тези срещи министър Живков обсъди със своите събеседници ключови за страната ни енергийни проекти.

Разработването на стратегия за плавен преход на въглищните региони в страната бе основна тема на разговора между министър Живков и комисар Симсон. Липсата на такава стратегия е една от основните пречки пред внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК. Министър Живков потвърди амбицията на служебното правителство, въпреки ограничения си мандат, да изготви поне работен вариант на стратегията, която ще осигури визия за бъдещето на въглищните региони. "Заварихме ситуация, при която по тази стратегия не беше свършено нищо. Започнали сме работа по документа, но се нуждаем от още малко време за успешното му завършване", изтъкна министър Живков.

Напредъкът по изграждане на междусистемната връзка България - Сърбия (IBS) бе основна тема на разговора на министър Живков със сръбската му колега Зорана Михайлович. Министър Живков информира г-жа Михайлович за приключването на процедурата по избор на изпълнител на строителните дейности, която в момента се обжалва от четирима участници. "Въпреки това сме уверени, че от българска страна връзката ще бъде изградена в срок", подчерта министър Живков.

Двамата министри се съгласиха, че проектът е ключов за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона, особено в синергия с изграждането на междусистемната връзка Гърция – България.

Предстоящото свързване на електроенергийните пазари на двете държави също бе сред обсъжданите теми. Министър Живков запозна г-жа Михайлович с реализираното вече свързване на българския с гръцкия пазар, предстоящото с румънския и в бъдеще – със сръбския. Това ще улесни още повече търговията с електроенергия между двете държави, съгласиха се двамата министри.

 
отпечатай тази страница