Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: С новите търгове на „Булгаргаз“ за доставка на втечнен газ започва реалната диверсификация

свали снимката

С търговете за доставка на втечнен природен газ, които "Булгаргаз" обявява днес, започва реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. Това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а "Булгаргаз" може да се утвърди като регионален доставчик. Решението, което търсим, е комплексно. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на пресконференция днес, в която участва и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Тя информира, че стартиращите процедури са в три времеви направления – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023-та и дългосрочен за периода 2024-2034 г. Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния ще протекат в рамките на 6 месеца. Първият етап включва подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до "Булгаргаз". Те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация. Вторият етап е подаване на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи. Подробната информация ще бъде качена на сайта на дружеството, посочи Златева.  

Ще се търсят изключително добри ценови условия и ще бъде показан нов подход в провеждането на процедурите със стриктно спазване на конфиденциалността и сроковете до час. Ще бъде проведено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР. 

С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките, подчерта министър Христов. Запазеното от "Булгаргаз" количество за 10-годишния период съвпада с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 г. По думите не енергийния министър истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни. Това ни дава шанс за безпроблемно преминаване от един доставчик на друг при критична необходимост. Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. Преговорите с "Газпром" продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого, допълни министър Христов.

Той акцентира също, че се провеждат разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г. За същата година е предвидено и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса. С новите процедури се изпълнява политиката на служебното правителство за гарантиране стабилност и диверсификация на доставките на природен газ за страната, заключиха енергийният министър и изпълнителният директор на "Газпром".       

 

отпечатай тази страница