Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: Нарушенията на ТЕЦ "Марица 3" застрашават цялата ни енергийна система

свали снимката

"Спирането заради еко нарушения на малка мощност като ТЕЦ "Марица 3" няма да повлияе на енергийния баланс в страната, но при продължаваща такава порочна практика сме изправени пред огромния риск да спрат 30% от енергийните ни мощности". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медиите днес на съвместна пресконференция с министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова.
Той припомни, че в края на миналата седмица в района на Димитровград са констатирани 8 превишения на нормите за серен диоксид във въздуха, което застрашава страната с отпадане на правото за дерогация по тези изисквания, при които работят въглищните централи в региона. Според тях България има разрешение за 24 средночасови превишения годишно, а до момента са отчетени 23 и то преди края на 2022 г. "Само още две - и дерогацията може да бъде отменена", предупреди Росен Христов. По думите му негативните последици от екологичните нарушения са опасни не само за здравето на хората, но представляват огромен риск за цялата ни енергийна система и ще са с тежък социален резултат.
На въпрос за евентуален режим на тока в тази ситуация министърът на енергетиката отговори, че съвместно са взети всички необходими мерки и се информират ангажираните институции, включително КЕВР и прокуратурата, така че мощности като "Марица 3" и "Брикел" да бъдат задължени да работят в нормални параметри. По думите му от двете министерства са направени предписания.

отпечатай тази страница