Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Интерконекторът Гърция-България ще осигури диверсификация на доставките на природен газ за Европа

свали снимката

Започва изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България. Днес премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Бойко Борисов дадоха начало на строителните дейности на интерконектора край с. Кирково, област Кърджали.

Реализирането на междисистемната връзка е нашето изпълнено обещание за диверсификация, изтъкна по време на церемонията министър-председателят Бойко Борисов. По неговите думи, чрез този проект целият регион ще има възможност да получава газ от различни източници, включително и втечнен от САЩ. Той характеризира междусистемната връзка като „половин милиард инвестиция и сто процента диверсификация“ и допълни, че изграждането й ще съдейства за повишаване на конкуренцията при газовите доставки.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас изтъкна ролята на проекта IGB за укрепване на икономическата и геополитическата роля на България и Гърция в ЕС. По неговите думи свързаността на Балканите с Източното Средиземноморие е решаващо за Европа и интерконекторът Гърция-България има ключова роля за това.

Вицепремиерът на Азербайджан Ягуб Еюбов, който също присъства на събитието, благодари на българската страна за активната работа по реализацията на интерконектора, който е един от мащабните проекти от Южния газов коридор. Той изтъкна, че основните дейности по Южния газов коридор са вече завършени и той ще допринесе за диверсификация и сигурност на доставките за европейския континент.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за нашата страна и региона на Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез интерконектора България и съседните й страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион и Източното Средиземноморие, както и от съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ. Проектът има стратегическо значение за реализацията на Вертикалния газов коридор, който свързва мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария. Интерконекторът е един от ключовите фактори за реализацията на концепцията на българското правителство за газов хъб „Балкан“.

Интерконекторът Гърция – България е с дължина 182 км, от които 150 км на българска територия. Газопроводът започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м./годишно При наличие на търговски интерес има възможност за увеличаване на този капацитет до 10 млрд. куб. м./годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

отпечатай тази страница