Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД вече са закупени

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ свали снимката

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира за това членовете на КНСБ от комплекса, които днес протестират в защита на работните си места. Министър Петкова е на мястото на протеста в Раднево, за да се срещне с работещите миньори и енергетици.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", каза Петкова пред работниците. Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. "Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност", категорична бе Петкова.

Тя информира присъстващите,  че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД.  "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на м. ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет,  гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. В заключение Петкова увери работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

отпечатай тази страница