Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Двадесет общини ще получат безвъзмездно финансиране за обновяване на уличното си осветление

Двадесет общини бяха класирани в процедурата за рехабилитация и модернизация на улично осветление, финансирана по линия на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020 г. По реда на класирането им това са общините София, Бургас, Малко търново, Варна, Търговище, Поморие, Ловеч, Пловдив, Враца, Котел, Средец, Велинград, Сандански, Трявна, Хасково, Априлци, Велико Търново, Смолян, Кнежа и Пазарджик.

Основната цел на процедурата е повишаване на енергийната ефективност, намаляване на разходите на общините за осветление и подобряване на условията на живот на населението.

Процедурата "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините" предизвика огромен интерес сред местната власт. За финансиране по нея кандидатстваха 107 общини, като 104 от тях преминаха първия етап на класиране – административната оценка. Те са разпределени в три списъка – 20, които ще получат финансиране, 6 отхвърлени и 78 резерви.

Класираните общини ще могат да получат между 200 хил. и 600 хил. евро за всеки проект по процедурата, която е на стойност 8.2 млн. евро, включително и националното съфинансиране. Общата стойност на проектите е близо 9.2 млн. евро, от които почти 8.3 млн. евро представляват безвъзмездна финансова помощ, а останалите средства са собствен принос на общините.

Поради огромния интерес към процедурата, при последните обсъждания на Плана за възстановяване и устойчивост бе взето решение в частта на плана "Зелена България" да бъде включен и проект за модернизация на улично осветление. Предвиденият финансов ресурс за това в плана е 352.3 млн. лв. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още около 200 общински проекта. Всички проекти, преминали административната оценка, но неполучили финансиране в процедурата  "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините", ще бъдат финансирани с предимство от Плана за възстановяване и развитие.

отпечатай тази страница