Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

До 30 дни отсрочка за плащането на битови сметки за електроенергия

свали снимката

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от днес срокът за плащане на битови сметки за електроенергия ще бъде удължен от 20 на 30 дни.

Отсрочката представлява надграждане на досега взетите мерки в условията на извънредно положение заради COVID-19, съобщи министър Петкова на брифинг в Министерския съвет. Законът за извънредното положение предвижда възможност министърът на енергетиката да предприеме такава мярка, съгласувано с Националния оперативен щаб и след анализ на сигурността на енергийната система.

Направеният анализ сочи, че 70% от сметките на битовите потребители до момента са платени без забавяне, като 26% от тях – в удължения първоначално срок (20 дни). Сключени са над  10 700 индивидуални споразумения за разсрочване на сметките на битови клиенти. Електроразпределителните предприятия са извършили плащанията си към Националната електрическа компания почти на 100%, тя от своя страна се е разплатила с производителите на електроенергия. Министър Петкова призова потребителите да заплащат своите сметки регулярно според възможностите си, за да не се натрупват в бъдеще по-големи дължими суми за тях.  Едновременно с това се запазва възможността всеки клиент да договори и разсрочване на дължимите суми за електроенергия.

В условията на извънредно положение няма потребители със спряно електрозахранване, информира министър Петкова. Тя призова клиентите да търсят възможности за безкасово плащане на своите сметки, което дава гаранция за сигурност и опазване на живота и здравето на хората в условията на пандемията от коронавирус.

отпечатай тази страница