Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Българо-алжирските взаимоотношения с потенциал за развитие в енергийния сектор

Българо-алжирските взаимоотношения с потенциал за развитие в енергийния сектор свали снимката

"Българо-алжирските взаимоотношения имат голям потенциал и той тепърва ще бъде развиван". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с посланика на Алжирската демократична и народна република Латифа Беназа. Двете се обединиха около идеята за превръщане на сектор енергетика във важна област на сътрудничество.

В рамките на срещата министър Петкова очерта водещите приоритети на правителството в енергийния сектор. "Фокусирали сме своята работа върху изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните страни, като гарант за осигуряване на енергийната сигурност на страната", каза Петкова. По нейните думи за последните 7 месеца има сериозен напредък по интерконекторните проекти. Очаква се газовата връзка с Гърция да бъде факт през 2018 г., а тази с Румъния още тази година. Министър Петкова посочи, че и за двата интеконектора с Турция и Сърбия страната ни има осигурено финансиране от Европейската комисия.

"Надяваме се с предоставянето на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Терес" и "Силистар" в дълбоко Черно море, да намерим още един вариант за диверсификация на енергийните ресурси", каза още министър Петкова. Тя припомни, че 21 септември е крайният срок за подаване на документи в обявения конкурс за търсене и проучване в двата блока. Енергийният министър подчерта, че първоначалните геоложки проучвания в дълбоко Черно море дават основание за оптимистични очаквания за сериозен местен добив.

Теменужка Петкова посочи, че финансовото стабилизиране на сектора е от водещо значение за правителството и екипа на Министерството на енергетиката.  "Насочили сме своите усилия към оптимизиране и минимизиране на загубите в енергийната система". По думите й либерализацията на пазара, която се очаква да започне от началото на 2016 г., е един от факторите, които ще допринесат за разрешаването на финансовите проблеми в сектора.

 

отпечатай тази страница