България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството в сферата на енергетиката

свали снимката

България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в сферата на енергетиката. Това потвърдиха българският енергиен министър Теменужка Петкова и г-н Мурат Хейдаров, изпълнителният директор на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР Болкан, дъщерна фирма на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР. В присъствието на министър Петкова и на извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас г-жа Наргиз Гурбанова, "Булгартрансгаз" ЕАД и СОКАР подписаха меморандум за разбирателство.

Основна цел на документа е двете страни да проучат възможностите за допълнителни маршрути за доставка на природен газ, както и за пренос през България до други пазари от Югоизточна Европа. СОКАР изразява готовност да проучи техническите и търговски възможности на съществуващата преносна система, оперирана от "Булгартрансгаз" ЕАД, включително и бъдещото й разширение като например с изграждането на газоразпределителния център "Балкан", за транзитиране на допълнителни обеми природен газ от Южния газов коридор през територията на България до други европейски пазари. Тези допълнителни количества не включват съществуващите договорени обеми, предвидени да се доставят до България, съгласно споразумението между СОКАР и "Булгаргаз" ЕАД от септември 2013-та година, както и могат да бъдат алокирани в бъдеще и са обект на изпълнението на нови проекти за добив.

"Основен приоритет в сектор "Енергетика" за настоящето българско правителство е гарантиране на енергийната сигурност, както и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За неговата реализация разчитаме в голяма степен на сътрудничеството ни с азербайджанската страна", подчерта министър Петкова пред г-н Хейдаров. С реализацията на концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" ще се осигури възможност за реално функциониращ пазар на природен газ в региона на Югоизточна Европа, допълни още тя. По думите й българската газова инфраструктура се развива на отлично равнище и би могла да осигури достъп на азербайджански природен газ до трети страни.

Г-н Хейдаров, представител на СОКАР, заяви стратегическото значение на двустранното българо-азербайджанско сътрудничество в сферата на енергетиката. "България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и надежден партньор в реализацията на алтернативни газови доставки до Европа от находището "Шах Дениз" в Азербайджан,  както и от други потенциални находища, включително от трети страни производители", подчерта г-н Хейдаров.

отпечатай тази страница