Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

"Балкански поток" ще даде възможност за доставка на природен газ от различни източници на конкурентни цени

свали снимката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна с напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на град Кнежа, от където преминава "Балкански поток" на територията на Северна България. По-рано днес бе пуснат в експлоатация първият етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на "Балкански поток" – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа".

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генералният директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до компресорната станция "Странджа". Според него "Балкански поток" ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на "Балкански поток" и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион. По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

Министър Теменужка Петкова и официалните гости инспектираха напредъка на строителните дейности на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области- Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км. от компресорна станция "Полски Сеновец", намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо – сръбската граница. През месец април 2019 г. "Булгартрансгаз" ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение "Консорциум Аркад", с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

отпечатай тази страница